LLMobilfront

Växtoljor

Exklusiva och vårdande växtoljor att använda i din dagliga hudvård. Rena, kallpressade, naturliga och noga utvalda av oss som har använt och arbetat med dessa i många år.
Vår kunskap och erfarenhet om oljorna sitter i våra händer genom tusen behandlingar på elever och kunder och i vår egen hud efter mångårig lustfylld användning. 
Vi droppar gärna i en droppe eterisk olja som passar huden i lite växtolja för att få fin doft och effekt. Fungerar både till ansikte och kropp. Under fliken Eteriska oljor finns mer tips.

 

Arganolja Arganolja

Arganolja               30 ml    85:-
Argania Spinosa           100 ml  185:-
Utvunnet från: Nöten
Ursprung: Marocko
Färg: Ljust gul till rikare djupare gul
Doft: Ofta mild och lite nötig doft, ibland ingen doft alls.

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Vår Arganolja är en exklusiv ekologisk halvfet olja, den är plockad och skalad för hand. Man knäcker nöten, skalar av de yttersta lagren och kallpressar den innersta nöten till olja. Det ligger väldigt mycket arbete bakom detta hantverk och i Marocko anses Arganoljan vara en superfood för huden, med sina antiinflammatoriska, antiage och helande egenskaper. Arganolja har använts i århundraden i Marocko för att stärka, stödja och skydda hår, hud och naglar. Oljan är rik på vitamin E, andra antioxidanter och bra fettsyror, går snabbt in i huden. Oljan lämnar ingen fet hinna på huden, passar alla hudtyper då den återfuktar torr hud, hjälper att lösa problem som pormaskar, fet hud och vid acne. Arganoljan utvinns idag till två områden; skönhet och mat. Hela nöten och dess skikt rostas lätt för smak och utvinns till matolja. Den kosmetiska oljan utvinns ur den innersta delen av nöten, rostas inte, kallpressas för att användas som hud och hårolja. Vår olja är utav kosmetisk kvalité. 

Avokadoolja Avokadoolja

Avokadoolja       30 ml    54:-
Persea gratissima       100 ml   138:-
Utvunnet från: Fruktköttet på avocadon.
Ursprung: 
Färg: Mörkt grön
Doft: Jordig grön klorofylldoft som dock inte sitter kvar länge.

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Det här är en mellanfet och hållbar olja med mycket djup grön färg och en härlig doft av klorofyll.
Fettet i avocado är lika nyttigt att äta som att smörja sig med. Oljan binder fukt djupt ner i huden, verkar stödjande på läderhudens elastisitet och stadga, ger den torra papperstunna huden perfekta fettsyror för återhämtning och uppbyggnad.
Kan användas som övergång från fuktkrämer till ansiktsoljor då avokadooljan inarbetad i små mängder känns som en fuktkräm. Blanda gärna med Sheasmörsolja, Meadowfoam och/eller Camelliaolja för en riktigt stödjande och näringsrik kur för huden. Ta några droppar av vardera oljan och massera in ordentligt på rengjord hud någon halvtimma innan sängläge. Fyll på med några droppar om huden är riktigt törstig. 

Aprikoskärnolja Aprikoskärnolja

Aprikoskärnolja        30 ml   48:-             Ersätter Mandelolja.     
Prunus armeniaca            100 ml   98:-
Utvunnet från: Nöten/kärnan.
Ursprung: EU
Färg: Ljust gul.
Doft: Mild doft, nästan inte förnimbar.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Vårt val att byta mandelolja mot aprikoskärnolja grundar sig i att mandeln i sig är vattenkrävande, cirka 4 liter vatten per mogen mandel, att det bara är själva mandeln man använder från trädet, att den största aktören USA, 82% av marknaden, har stora miljö- och djurproblem knutna kring vattnet som avleds för att bevattna odlingarna. Mandlar är i USA resurskrävande, ej miljömässigt hållbara även om de är ekologiska. Marknaden av mandelmjöl, mandelmjölk, mandlar och andra produkter med nöten bara ökar och likaså priset, speciellt för den ekologiska mandeln. Vi väljer att byta p.g.a. miljö- och djuraspekten.
Aprikoskärnolja har vi använt lika länge som mandelolja och den är lika bra och vårdande som mandeloljan. En fin halvfet och stabil olja utan någon direkt doft. Vill du ha sammetslen hud som känns mättad och mjuk så ska du prova aprikoskärnoljan. Helt fantastisk till hud som är torr, har klåda, som känns stram och trång efter tvätt. Kan, som alla vegetabiliska oljor, användas av alla åldrar och till alla behov.
 

Ricinolja Ricinolja

Ricinolja              30 ml    42:-
Ricinus communis      100 ml    68:-
Utvunnet från: Ricinfruktens frön som utvecklas inne i frukten.
Ursprung: Indien
Färg: Klar färg, kanske lite ljust gul
Doft: Mild lite torr oljig doft som ändå försvinner ganska fort.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
En mycket fet och hållbar olja från ricinfruktens frön. Själva fröna är inte lämpliga att äta, riktigt giftiga är de.
Oljan är suverän till självsprickor, torra hälar, till vårtor, åldersvårtor, hemorrojder, pigmentsfläckar, fula ärr och liknande. Man kan aldrig utlova några som helst mirakel men oljan är helt ofarlig att använda och i många fall har den fungerat bra. Massera in några droppar på området med problememt en till flera gånger per dag. Håll ut, var ordentlig och vips kanske det hela är borta eller bättre! 
Den är uppskattad för sin vårdande effekt på ögonfransar och hår. Ta mikroskopiskt lite olja på en mjuk tandborste och borsta fransarna innan läggdags. Till håret så tar man lite olja på fingertopparna, masserar in i hårbotten och drar ut i längderna. Låt sitta någon/några timmar, tillsätt shampo i det torra håret, massera upp och tillsätt vatten och shamponera som vanlig.
 

Riskli                   30 ml     35:-  
Oryza sativa              100 ml    90:-       
Utvunnet från: Risskal
Ursprung: Kina
Färg: Ljust gul till klar.
Doft: Nästan igen doft alls.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Risklioljan är utvunnen från skalet runt riskornet. Riskliolja har en härlig, mjuk och ganska lätt textur. Den går snabbt in i huden, känns inte oljig och kladdig och verkar passa de flesta hudtyper. 
Mycket vårdande för hela kroppen, härlig innan och efter dusch och kan med 
fördel blandas med eterisk olja för effekt och doft.
Oljan återfuktar och vårdar inte bara torr hud utan även torrt hår. Den används i shampo och balsam för sin åtarfuktande effekt utan att tynga ner håret.
Prova att klämma in någon droppe i fuktigt hår. Antingen själv eller med Gurka.
Hud som blivit skadad av sol och fått pigmentsförändringar kan prova Riskliolja antingen ensam eller tillsammans med Camellia, Nyponfrö och mikroskopiskt med Ricinolja. Den anses kunna förebygga, vårda och reparera pigments-förändringar och är väl värd att prova. För att uppnå maximal effekt kan den eteriska oljan Carrot seed/Morotsfrö tillsättas med 5-7 droppar i en blandning på 30 ml. 


 

Sesamolja Sesamolja

Sesamolja eko      30 ml     38:-
Sesamum indicum          100 ml     78:-
Utvunnet från: Sesamfrön
Ursprung: Chile
Färg:  Ljust till djupare gulbrun
Doft: Lite torr sträv frödoft som ändå är ganska mild.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Det här är en halvfet och mycket stabil olja med god hållbarhet. Oljan används mycket i renande och avgiftande behandlingar i bl.a. Indien. Oljan går bra in i huden och verkar lite utrensande och jag använder den gärna i behandlingar för celluliter tillsammans med avokado och tistel. Sesamoljan passar utmärkt att varva med olivolja i daglig hud- och kroppsvård. Ger en mycket skön och mjuk känsla i huden.


 

Sheasmörsolja Sheasmörsolja

Sheasmörsolja          30 ml     65:-
Butyrospermum parkii        100 ml   146:-
Utvunnet från: Kärnan i frukten.
Ursprung: 
Färg: Vitt till ljust gul och lite krämig färg.
Doft: Smörig doft, mjuk och mild men klart smörig. God faktiskt.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Det här är en mycket fet och stabil olja som håller länge. Den är rik på vårdande fettsyror och phytosteroler (växtens egna hormonliknande ämnen) som verkar mycket smörjande, skyddande och som "lappar & lagar" den torraste huden. Oljan är inte aktiv utan verkar lugnande och lindrande på aktiv och inflammerad hud. Den ger ett bra skydd mot uttorkning, mot solen, verkar förebyggande mot bristningar, mjukar upp ärr och lindrar vid klåda.

 

Tistelolja Tistelolja

Tistelolja                  30 ml       42:-
Carthamus tinctorius        100 ml       78:-
Utvunnet från: Tistelfrön som bildas när blomningen är klar.
Ursprung: USA
Färg:  Ljust brun till brungul.
Doft: Tistelolja har en klar nötig doft, inte stark och inte långvarig.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Tisteloljan är en så kallat snabb och lite torr olja med lite sämre hållbarhet, öppnad flaska bör användas inom 6 månader. Den går snabbt in i huden och ger ovärderliga fettsyror via hud vid inflammationer, acne, eksem, rosacea och många andra hudproblem. Innehåller fina fettsyror som huden och kroppen behöver för att bilda en frisk och vital yttre och inre hud.
Blanda gärna tisteloljan med en lite fetare och stabilare olja. Sämre hållbarhet, bör användas upp inom 3-6 månader.


 

Vetegroddsolja Vetegroddsolja

Vetegroddsolja     30 ml    46:-
 
Triticum vulgare         100 ml    98:-
Utvunnet från: Vetegroddar 
Ursprung: 
Färg:  Djupt vetefärgad till mörk bärnsten. Jättevacker färg.
Doft: Vi tycker den doftar choklad med nötter, en stark doft som sitter i ett litet tag. God!
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Vetegroddsoljan är en halvfet och kär liten vän. Den finner sin plats hos alla som har bristningar, åderbrock, ärrvävnad, ytliga blodkärl, utgjutningar och liknande. Den är en riktig bra fukt- och näringsolja till torra kinder som ofta är ute i väder och vind. Riktigt bra att ha under hela vintersäsongen till ansikte och kropp. Har en viss doft så blanda gärna ut med t.ex. mandelolja. 

Solrosolja Solrosolja

Solrosolja           30 ml    26:-
Helianthus annus       100 ml   54:-
Utvunnet från: Mogna solrosfrön
Ursprung: Europa
Färg: Klar till ljust gul.
Doft: Nästan ingen doft alls, kanske lite nötig.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Solrosoljan påminner om tisteloljan men känns fetare, är en helt fantasisk massageolja, och passar mycket bra att blanda upp med mer stabila oljor som oliv-, sesam- och mandelolja för ökad hållbarhet. Ger en krämig, mjuk sammetskänsla i huden. Helt underbar att använda lite sämre hållbarhet, använd upp inom 4 - 6 månader.

 

Olivolja Olivolja

Olivolja     5 liter      520:-
Olivolja     1 liter      150:-

Olea europa
Utvunnet från: Oliver 
Ursprung: Kreta
Färg: Djup grön färg.
Doft: Klassisk kraftfull klorofyllrik doft. Oleo de oliva! 
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Vår underbara olivolja kommer från den Grekiska ön Kreta. Olivolja har använts av människor i över 5000 år, säkert mycket längre än så i allt från lampolja, hudvård, i matlagning och som en del av balsameringsprocessen.
Olivoljan är en utmärkt olja att använda vid extraktioner av örter och växter. Den är fantastisk till matlagning och inläggningar. Passar som hudvård att använda i duschen, badet, att smörja in både före och efter för extra skydd och näring. Smörj på både vuxna som på barn. Olivoljan passar perfekt i daglig hud- och kroppsvård och är utmärkt att blanda och varva med andra oljor. Doftsätt den med eteriska oljor och skapa en exklusiv egengjord kroppsolja eller använd den i sin enkelhet i din dagliga matlagning och bakning. Vi älskar vår olivolja och tycker den borde finnas i varje hem och användas ofta!

 

Kokosolja / Kokosfett Kokosolja / Kokosfett

Kokosfett/olja    400 gr   100:-
Cocos nucifera
Utvunnet från: Kokosköttet, det som rivs till kokosflingor.
Ursprung: 
Färg: Vitt
Doft: Den doftar härligt av kokos. Doften sitter kvar en bra stund.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Kokosfett/olja är ett mycket stabilt fett, har lång hållbarhet, tål sol, värme och upphättning.
Har använts under mycket lång tid till matlagning, som solskydd, kroppskrämer och hårinpackningar. Har en doft av kokos. Blanda upp med andra oljor, doftsätt med eteriska oljor och använd som ett doftbalsam för kropp och hår, ljuvligt och beroendeframkallande. Du och din hud kommer älska den. Supergott att använda när du poppar popcorn! 

växtoljor med extra allt!

Dessa växtoljor är utvalda för sina speciella & vårdande egenskaper på huden. En del kallas för serum och andra inte. Vi kommer på sikt att kalla alla för växtoljor.
Alla oljor passar bra att massera in med några droppar under natt- eller dagprodukt eller under makeup. Många av våra serum/oljor kan användas ensamma, en del passar bättre att blanda in i en produkt med några droppar och andra att ta någon till några droppar av under en annan olja. Varva och blanda gärna serum/olja, byt och prova. Du och din hud mår bra av att vara lite nyfikna och öppna för vart dessa botaniska droppar kan ta er.
Vi droppar gärna i en droppe eterisk olja som passar huden i flaskan för att få extra effekt. 5 droppar till 30 ml är en bra start.

Granatäppleolja Granatäppleolja


Granatäppleolja    30 ml     98:-
Punica granatum​
Utvunnet från: Granatäppelkärnorna som också är goda att äta.
Ursprung: Chile & 
Färg: Djup purpurröd till ljusares brunröd. 
Doft: Vissa utvunna oljor doftar intensivt av granatäpple & andra har en mycket mildare och mjukare doft.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​

Nu har vi använt den här för oss helt magnifika oljan ett bra tag och det är en mycket spännande och trevlig bekantskap. Oljan är effektiv i små doser, har en intensiv till mild doft.  Man kan gärna använda den utblandad i andra råvaror eller som ett serum med några droppar under en annan produkt. 
Granatäpple ger en härligt varm ton till huden, en fin lyster och värme som känns upplyftande och fräsch.
Följande effekter har vi upplevt med oljan på hud;
- Lugnar klåda, utslag och irritationer. Vi har tagit någon/några droppar och masserat in direkt på utslag. Påminner här lite om Havtornsfrukt som den kan blandas med för att få en ”skinbomb” för att hela och vårda huden.
- Masserat in några droppar i flera omgångar på huden efter rengöring på kvällen och upplever att oljan verkligen ger fukt, cirkulation och hjälper att ”lyfta” en trött hud. Föryngrande/antiage är en av oljans omtalade effekter och det tycker vi också.
- Den tonar ner ojämn färg/pigmentering i huden, det tar tid vill vi understryka men Granatäpple, Nyponfrö och Camellia är de tre som vi arbetat med vid just pigmentering och vi vill påstå att det fungerar så här: förbättring, minskar eller förhindrar att nya uppstår. Hör gärna av er för ett recept på en superolja för detta.
- Den gör huden fastare, mer robust och utfylld, minskar känsligheter. Vi håller med!
Full av antioxidanter, betakaroten, fettlösliga vitaminer och fettsyror. Skinfood!!
Fråga gärna vilken doft nuvarande olja har eftersom detta kan variera utan att på något sätt göra oljan mindre terapeutisk.

 

Camelliaolja Camelliaolja


Camelliaolja       30 ml        66:- 
Camellia Oleifera
Utvunnet från: Tebuskens frön som utvecklas efter blomning.
Ursprung: Kina
Färg: Klar till mycket ljust gul.
Doft: Nästan ingen doft alls. Väldigt diskret.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​

Camelliaoljan kommer från den gröna tebuskens frön och arterna som oljan utvinns ifrån är Oleifera och Sinensis. Den har använts länge i Kina både som hud & hårolja och som matolja så den är väl dokumenterad och utforskad.
Den här oljan känns som den duschar huden och håret med fukt!
Blanda den gärna med Gurkolja och massera in på fuktig hud eller hår. Massera in mer efter en stund men spraya huden eller håret med lite hydrolat innan så får du ännu mer fukt, fukt, fukt! Underbart!
Oljan har en underbart krämigt mjuk konsistens och känsla mot huden. 

Absorberas snabbt och huden känns som silke när oljan fått sjunka in något. 
Camellia verkar uppmjukande, fuktbindande både på hud och hår, ger ett mycket gott skydd eftersom den har en bra till mycket bra hållbarhet. Har används för att återställa och behandla vid solskadad hud, åldrad hud, nya & gamla pigmentsförändringar och vid ärrvävnad. Oljan ska även besitta bra egenskaper för att motverka och behandla ovälkomna bakterier, mikrober och svamp i huden.

Camelliaoljan är fullspäckad av antioxidanter, precis som det gröna teet, och är en perfekt ansiktsolja till alla hudtyper ensam, som serum med några droppar under annan produkt eller blandad med andra oljor.

En allroundolja som passar unga som gamla, blandad hud som torr åldrad hud.


 

Grön kaffe        30 ml     128:-     
Coffea arabica        
Utvunnet från: Kaffebönan
Ursprung: Brasilien
Färg: Ljust gulgrön.
Doft: Grön mild klorofylldoft med not av kaffe.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Denna olja pressas ur gröna omogna kaffebönor. Här finns höga koncentrationer av vitamin e, växtsteroler, antioxidanter, hudvårdande fettsyror som har en vårdande och skyddande effekt på huden.
Vad som gjorde att vi valde att använda och sälja Grön kaffe olja är;
Den har visat sig öka fukt och elasticitet i hudens bindvävsskikt speciellt kollagen och elastin. Vi tycker verkligen att detta stämmer och använder oljan med några droppar under andra eller med andra växtoljor och växtsmör med härligt resultat.
Grön kaffe olja är rik på antioxidanter som gör den intressant för hud som vistats mycket utomhus, hud i sol och hud som blivit extra utsatt.
Hud som fått torrhetslinjer, som lätt blir yttorr, som upplever att den förlorat spänst och lyster borde prova oljan.
Grön kaffe är en egen unik olja och kan användas helt på egen hand.
Den påminner till viss del om och kan med fördel blandas med någon av följande;
Tamanu, Granatäpple, Havre, Meadowfoam gärna tillsammans med några droppar Havtornsfrukt.
Gör en kur på några månader och upplev hur huden fylls på av näring och växtkraft. 

Gurkaolja / Gurkfröolja Gurkaolja / Gurkfröolja

Gurka Serum  30 ml      106:-
Cucumis sativa​
Utvunnet från: Gurkans frön som finns inne i gurkan. 
Ursprung: Chile
Färg: Klar till ljust gul.
Doft: En djup grön gurkdoft. Lite tuttifrutti, lite sött bubbelgum, väldigt intesivt gurkig doft!

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Gurkoljan använd med några droppar på en rengjord fuktigt hud är en riktig fuktbomb. Ovanpå oljan kan man sedan massera in en annan lite tyngre och mer skyddande olja som Meadowfoam, Sheasmör, Camellia, Havre eller Vetegrodd.
Gurkoljan är en lätt och lite torr olja som anses stärka hudens fuktbalans, förbättra elasticitet, stärka cellförnyelsen i hudcellerna, minska ålderstecken och solskador.
Oljan kan användas ensam om du har en lite oljigare och fetare hud, den motverkar pormaskar och kan vara en bra olja som bas innan makeup. Känns den för torr så blandar du den med Argan, Solros eller Tistel. 
Vi använder Gurkoljan som ett fuktserum under andra oljor och även under våra växtsmör. Vi blandar gärna den i  ansiktsmasker för att få extra fukt.
Den anses även fungera som en återfuktande olja till torrt hår. Massera in några droppar på längderna på fuktigt hår.
 

Hallonfrö          30 ml   78:-          
Rubus idaeus        
Utvunnet från: Frön
Ursprung: Tyskland
Färg: Gul.
Doft: Mild doft, nötig och lite fröig.

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Hallonfröolja är kallpressad från de små fröna i hallonen. Högt innehåll av vitamin e, vitamin a, omega 3 & 6 gör den värdefull för hud som varit i sol och blivit påverkad av sol och väder.
För hud som vistas i sol, gärna tillsammans med ett bra solskydd, verkar den vara förebyggande mot solskador som pigmentsförändringar, torrhet, fuktförlust och liknande.
Oljan förebygger, vårdar och reparerar hud med inflammation, klåda, eksem, torrhet och irritation. Oljan passar alla hudtyper, är ganska torr, går snabbt in i huden och lämnar en ickefet yta.
Vi blandar gärna våra växtoljor & smör med våra rena mineralpigment. När du blandar pigment med olja så höjer du skyddet mot solens strålar pga mineralerna i pigmentet och får en fin vårdande foundation.  
Havtornsfruktolja Havtornsfruktolja

Havtornsfruktsolja   30 ml   230:-
Hippophae rhamnoides
Utvunnet från: Frukten/Bäret
Ursprung: Asien/Kina
Färg: Djupt orange till rödbrun. 
Doft: Skarp lite myskig och intensiv Havtornsfruktdoft. 

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Havtornsfruktoljan anses vara en de bästa källorna till växtbaserade antioxidanter.
Antioxidanter som Betakaroten, provitamin A, och Vitamin E använder man för att förebygga, motverka och reparera solskador, torrhet, åldrad hud, rynkor och för att stimulera nybildningen av friska fräscha hudceller. Och det finns det gott om i den här oljan.
Oljan är även intressant vid eksem, klåda, psoriasis, sår, inflammationer och solkänslig hud. Oljan har snabbt blivit en favorit hos oss för att en liten procent av oljan räcker i en blandning för att få en riktigt bra och eftertraktad effekt. Det finns ingen ände på vad man kan använda olja till och i. Ansiktoljor, krämer, shampon, balsam, ansiktsmasker, kroppsprodukter, solprodukter och då självklart är alla produkter och råvaror vegetabiliska och av hög kvalité.
Havtornsfrukterna är underbart orange och det är oljan med. Den ger färg åt huden och även kläder, handdukar och annat. 
 

Gurkörtsolja Gurkörtsolja

Gurkörtsolja         30 ml     102:-
Borago officinalis
Utvunnet från: Fröna som kommer efter blomning och är jättesmå.
Ursprung: Kina
Färg: Klar till mycket ljust gul.
Doft: Oljig och lite fröig doft. Väldigt diskret doft som inte stör alls.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Utvinns från gurkörtens frön. Innehåller en hög koncentration på cirka 18-25% gammalinolensyra och höga halter av F-vitamin. Genom sin förmåga att stimulera cellbildning och vara ett värdefullt näringämne så är gurkörtsoljan mycket bra att ha till kropps- och ansiktsmassage vid inflammationer, torr skadad hud, tunn och skör. Den har visat lindra atopiska eksem, böjveckseksem och mynteksem. Doseringen på gurkörtsoljan är 1-3% i en ansiktsolja som passar alla, 2-5% i en ansiktsolja som är mer till hudproblem som torr, åldrad och trött hud. 5-10% i en hudolja till hela kroppen för eksem, inflammationer och infektioner.
Oljan kan tas invärtes med några milliliter per dag i flera månader om du har någon av de hudproblem som vi nämnt tidigare. Den håller öppnad i cirka 6 månader och kan förvaras i kylskåp om du inte använder upp den.
 

Tamanuolja Tamanuolja

Tamanu Serum, 30 ml    98:-
Calophyllum Inophyllum​
Utvunnet från: Frukten
Ursprung: Sydostasien
Färg: Mörkt grön.
Doft: En grön, kryddig klorofylldoft som sitter kvar en stund för att sen bara anas och försvinna.
Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​

Det är många år sedan vi först fick äran att bekanta oss med Tamanu, säkert 20 år sen. Då lärde vi oss att oljan var fantastisk till att behandla acne, acneärr, finnar och hud med pormaskar. Den förebyggde nya utbrott av acne genom att oljan är antibakteriell och försåg dermis/läderhudens kollagen, elastin och reticulin med fina fettsyror för att förhindra ful ärrbildning och mjuka upp gammal ärrvävnad.

Då kallades oljan för Calophyllum och vi använde den till alla sorters acnehud, finnig hud, hud med pormaskar & ärr med framgång.

Idag vet vi att oljan är mycket fin till eksem, irriterad hud, blandhy, åldrad hud, inflammerad och irriterad hud.
Den har mycket intressanta fettsyror som gör den användbar till i princip alla hudproblem och hudtyper. 
Oljan har en konsistens som först känns lite fet men oljan absorberas snabbt in i huden och lämnar ingen kladdig yta.
Tamanuoljan känns som en kär gammal vän med så fina egenskaper och verkningsområden som vi tycker fler borde lära känna.

 

Havreolja Havreolja


Havre Serum, 30 ml    82:-
Avena Sativa
Utvunnet från: Havreaxet
Ursprung:
Färg: Klar till guldgul 
Doft: Mycket mild doft av havre, nästan bara förnimbar.

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Havre är en av växtrikets finaste råvaror vid inflammationer i kroppens vävnader. Historiskt är att äta havregrynsgröt, dricka havremjölk och havrete ett säkert sätt att stilla oroliga magar, verka rogivande, dämpa irritation i slemhinnor och lugna nerver. 
Havreoljan har samma egenskaper rent dermatologiskt. Den lugnar, återfuktar, dämpar klåda, verkar uppmjukande, stärker stratum corneum och är mycket fin till torr, känslig och lättirriterad hud.
Eftersom havreoljan är så rik på fina fettsyror, antioxidanter, e-vitamin och har en naturligt emulgerande effekt på huden så är den mycket intressant för yt- till djuptorr hud med liten till stor    fuktförlust. Den emulgerande effekten i oljan gör att om du blandar havreolja med lite hydrolat i handflatan och sedan masserar in det på huden så känns det som en fuktkräm på huden. Det här kan du göra med alla våra oljor, blanda med lite hydrolat och massera in.
Oljan har en textur som är mycket skön och krämig, nästan som flytande silke på huden, den går in fint och ger ingen tung oljig känsla på huden.
 

Nyponfröolja Nyponfröolja

Nyponfrö Serum  30 ml    112:-
Rosa canina/Rosa rubiginosa/Rosa moschata
Utvunnet från: Nyponfröt som vi använder som uppskattat klipulver.
Ursprung: Chile
Färg: Gulbrun till djupt guldig färg.
Doft: Lite nötig, kanske en aning fröig och torrt oljig doft.

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Nyponfröolja innehåller ett förstadium till A-vitamin vilket ger en regenererande & uppstramande effekt på huden. Oljans a-vitamineffekt gör den dessutom ovärderlig vid läkning och bildandet av fina ärr. 
Kombinationshud till fet hud:
En favoritolja för den orena huden med pormaskar för den ”löser upp” talget i pormasken utan att torka ut huden. Nyponfröoljan kan användas ensam under några månader på kombinations till fet hy eller tillsammans med Gurk och/eller Pumpaolja. Fukt, vård och anticomedoneffekt!
Åldrad, trött och oelastisk hud;

Oljan har en uppstramande effekt på åldrad, trött och oelastisk hud. Blanda gärna med Granatäpple, Meadowfoam, Camellia och / eller Havreolja. Några droppar av två eller tre oljor ihop masseras in ordentligt på lite fuktad hud. Gör en kur på några månader, känn skillnaden och njut!  Nyponfröoljan har en sämre hållbarhet. Den håller sig fräsch i tre månader i inte alltför varm rumstemperatur, längre i kylen. 

 

Meadowfoamolja Meadowfoamolja

Meadowfoamolja      30 ml     66:-
Limnanthes alba​
Utvunnet från: Fröet i den marktäckande fina lilla växten.
Ursprung: USA & Canada
Färg: Klar till mycket ljust gul färg.
Doft: Nästan ingen doft alls, kanske lite smörkoladoft. 

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:
Meadowfoam betyder Ängens skum och bara namnet är som magi. Oljan anses ha så bra och stabila fettsyror så att den kan hjälpa andra mer instabila oljor att hålla sig fräscha längre om man blandar dem tillsammans. Det här betyder att oljan ensamt i sig själv och på hud är väldigt stabil mot värme, ljus (solen) och bakterier samt tillsammans med andra är den en stabiliserande, konserverande och kvalitetsförlängande komponent. I produkten och på huden.

Oljans fettsyror och den höga andelen tocopherol (e-vitamin) gör den intressant för de flesta hudproblem. Oljan anses inte vara tilltäppande på porer, bilda pormaskar, förvärra acne och finnar utan snarare vara utjämnande på talgproduktionen i fet hud.

Meadowfoam är också fin till torr, åldrad, solskadad och pigmenterad hud. Vi har upplevt att huden snabbt får en mjukhet, spänts och fuktbindande effekt när man använder oljan som ensam olja eller som del i en produkt.

Många säger att Meadowfoam är den ny Jojobaoljan fast bättre och vi håller med. Den är mjukare, krämigare och mer närande än Jojoban. Känns inte lika torr utan mer mättande utan att tynga huden och bli kladdig och oljig. En superolja helt enkelt med mycket bra skyddande egenskaper mot UV-ljus! Passar alla hudtyper och åldrar.
 

Pumpaolja Pumpaolja

Pumpa Serum, 30 ml    68:-
Cucurbita maxima​
Utvunnet från: Pumpans frön
Ursprung: 
Färg: Mörkt brun.
Doft: Intensiv djup pumpafrödoft som dock inte sitter kvar länge utan försvinner snabbt.

Vår kunskap och erfarenhet om oljan:​
Pumpafröolja är en riktigt intressant och användbar olja för alla med problem med pormaskar, finnar, större till mindre områden av acne och hud som lätt blir fet och glansig.
Pumpaolja har en fettsyresammansättning som gör att den verkar upplösande och uppmjukande på talgproppar, vita och svarta pormaskar och finnar i huden.
Använder man oljan vid rengöring och som ett serum vid dessa problem så kan man uppnå mycket bra resultat.

Oljan är mycket rik på vitaminer som a, b, d & e, proteiner och omega 3. Den mjukgör inte bara talgproppar utan även överhudens celler, verkar fuktbindande i detta lager och ger lyster till hud som är torr.
Pumpaolja kan läggas till som serum till hud som är torr, åldrad, har eksem, klåda, irritationer och så all hud med problem med pormaskar, finnar och acne.

Hur man kan använda oljan;
- Använd gärna Pumpaoljan som rengöring. Bara applicera olja på huden, fukta händerna och massera upp oljan ordentligt. 
- Torka noga av oljan med en fuktig tvättlapp eller fuktade bomullsrondeller och spraya gärna Eucalyptus-, Lagerblad-, Geranium- eller    Cypresshydrolat på rondellerna och innan serumet masseras in.
- Ta gärna några droppar av vardera Pumpa, Nyponfrö och Tamanu och massera in på väl rengjord hud vid pormaskar, finnar och acne som serum på kvällen. Ta inte för mycket!!! Ta några droppar, massera in och fyll på med fler droppar om huden känns yttorr.
Vi tycker att oljan dessutom ger en fin, fräsch och varm ton till huden. Snyggt! 


Växtsmör

Exklusiva, vårdande och skyddande växtsmör att använda som vård på kvällen, som extremt bra skydd på dagen eller som makeupbas och blanda våra fina mineralpuder i.
Rena, naturliga och mycket speciella växtsmör som självklart påminner om själva oljan men är i fast form och därför mycket fetare och drygare. Vi presenterar dem i fallande ordning där vi tar det minst feta smöret först och det tyngsta, fetaste och mest skyddande smöret sist. Vi har valt att ha alla smören helt naturella men vi blandar gärna upp lite smör med en droppe eterisk olja som passar huden och stunden för att få extra effekt.
Så här använder vi växtsmör som makeupbas:
Vi tar lite smör på en kakelplatta, droppar en droppe eterisk olja och pudrar över mineralfoundation och blandar ihop med vår suveräna Foundation Brush från Eco Tools. Vi har gärna ett lätt serum på huden först t.ex. Gurka, Nyponfrö, Gurkört, Pumpa, Avocado eller det som passar. Vi masserar in väldigt lite serum först, låter det sjunka in för att sedan applicera växtsmör & foundation med foundation brush i lugna jämna tag. Nu har vi vårdat huden, skyddat huden och maxat hudens motståndskraft mot yttre påverkan av alla de slag.  

Avokadosmör Avokadosmör

Avocadosmör   15 ml    56:-   
                            30 ml   90:-    

Persea gratissima           
Utvunnet från: Fruktköttet på avocadon.
Ursprung: Italien
Färg: Krämigt vit
Doft: Mycket mild och diskret doft

Vår kunskap och erfarenhet om Avocadosmör:
Avocadosmöret är det minst feta smöret, passar därför till hud som kan vara lite blandad, oljig och tendens till att få pormaskar och finnar. Ger en fukteffekt djupt ner i huden precis som avocadooljan, ger ett mycket bra skydd vid sol, kyla, vind och tuffare väder utan att kännas tung. Perfekt för dig som behöver ett bättre skydd men inte gillar när det är för tungt och fett. Även den blandade och oljiga/feta huden behöver ofta ett bättre stabilare skydd höst och vinter och då passar Avocadosmöret perfekt. 

Olivsmör Olivsmör

Olivsmör        15 ml   56:-
                        30 ml   90:-

Olea europa               
Utvunnet från: Oliver (samt några procent tillsatt sheasmör för fast men krämig konsistens)
Ursprung: Kreta
Färg: Ljust gulgrön färg.
Doft: Mycket mild doft av oliv.
Vår kunskap och erfarenhet om Olivsmör:
Olivsmöret känns väldigt krämigt, mjukt och lättarbetat trots att det är fetare och tyngre än Avocado. Smöret är lätt att blanda med eteriska oljor och mineralpigment. Alla som känner sig yttorra, torra, röda, inflammerade, strama och väderkänsliga borde unna sig att prova Olivsmör. Så lite kan göra och ge så mycket. Vid kvällsvård så ta ytterst lite och arbeta in över hals och ansikte, fyll på om huden behöver mer efter en stund, droppa gärna i en droppe eterisk olja. Smöret ger ett mycket gott skydd mot solstrålar, har gott om antioxidanter i sig och har en mycket god hållbarhet. 

Ucuubasmör   15 ml   52:-
 
                   
Virola surinamensis 
Utvunnet från: Nöten
Ursprung: Brasilien
Färg: Brunt, nougatfärgad.
Doft: Mossa, tjära, trä och jord. Myskig fyllig doft som försvinner efterhand.
Vår kunskap och erfarenhet om smöret:
En utmaning men rolig och spännande sådan är det att ta in och berätta om det här smöret. Det är som inget annat vi provat. Smöret har en karakteristisk och myskig doft som inte är påträngande men distinkt. Smöret ser grynigt och torrt ut i burken men känns inte så när man värmt och arbetat upp det i handen. Väl uppvärmd så är smöret vårdande, uppmjukande, antiinflammatoriskt, utjämnande på linjer och rynkor, uppstramande och väldigt skyddande. Vi upplever att smöret inte låter regn, kyla, sol eller annat påverka huden i någon större utsträckning. Den ligger som en vårdande extra hudfilm och ger ett mycket gott yttre skydd. Anses ge spänst, tonus, fukt och lyster till huden efter tids användning. Intressant att ha mikroskopiskt på hårtoppar, i skägg och vid vård av extra torra områden.

Konsistens: Väldigt segt, elastiskt, fett och töjbart när man värmt upp det i handen. 

Sheasmör Sheasmör

Sheasmör               5 ml     26:-
Butyrospermum parkii       15 ml     75:-
Utvunnet från: Kärnan i frukten. Oraffinerad.
Ursprung: Västra Afrika
Färg: Vitt 
Doft: Smörig doft, mjuk och mild men klart smörig. 
Vår kunskap och erfarenhet om Sheasmör:​
Det här är ett mycket fett och stabilt smör som håller länge. Smöret är riktigt segt och trögt och passar suveränt som läppbalsam. Man måste värma och/eller arbeta upp smöret ordentligt i handen eller på en kakelplatta innan man kan applicera den. Som makeupbas så kan man antingen jobba med smör och färger i handflatan eller på en kakelplatta. Jobba in "smörfoundation" lugnt och långsamt. Lätta fingrar.
Smöret är väldigt rik på vårdande fettsyror och phytosteroler (växtens egna hormonliknande ämnen) som smörjer, skyddar, "lappar & lagar" den torraste huden. Smöret är inte aktivt utan verkar lugnande på allt inflammerat och torrt. Smöret ger extra skydd mot uttorkning, mot solstrålar, mjukar upp ärr och lindrar vid klåda.