LLMobilfront

Hydrolater är det kondenserade och infuserade vattnet som utvinns vid vatten- & ångdestillationen av växt- och plantmassan, den andra produkten vid processen blir eterisk olja. De är pH-reglerande på huden, är mycket milda och skonsamma, är ett perfekt ansikts- och kroppsvatten och har underbara milda dofter.

Hydrolaten håller i ett år vid öppnande av flaskan men använd den gärna inom 3 månader, då håller den sin höga och fina kvalité.

Hur använder man en hydrolat? Några tips:
        
Ansiktsrengöring: Ta en fuktad bomullsrondell och spraya generöst med hydrolat på rondellen, torka av huden noggrant, byt rondell tills huden är helt ren. Massera in vårdande produkt direkt på fuktig ren hud.

        Ansiktsvatten/toner: Ta en fuktad bomullsrondell och spraya generöst med hydrolat och återfukta ansiktet efter rengöring. Eller spraya hydrolat över rengjort ansikte och klappa in hydrolaten. Eller spraya hydrolat i händerna och klappa/stryk in hydrolaten i huden.

        Ansiktsmask: Blanda hydrolat med grön lera, rasullera och/eller mixade havregryn till en jämn och krämig konsistens. Lägg på masken och håll den fuktig genom att spraya hydrolat över ansiktet. Tvätta av efter 5-10 minuter med svalt vatten, spraya hydrolat och massera in ansiktsolja eller balsam.

        Hår/Hårbotten: Vid klåda, mjäll, torr, fet och irriterad hårbotten kan man spraya vald hydrolat ner i hårbotten, massera in med fingertopparna och eventuellt kamma eller borsta håret. Man kan även generöst spraya en natur-borste med hydrolat och borsta igenom hårbotten.

        Rumsdoft: Tillsätt några, 3-5, eteriska oljor efter tycke och smak, cirka 10-20 droppar totalt, skruva till sprayinsatsen noga, skaka och spraya i rummet. Voila! Ett stycke ljuvlig rumsdoft direkt från växtriket. Ingen modern syntetisk produkt kan imitera ett stycke natur! Vi älskar att göra rumsspray och det finns överallt hemma, i butiken och skolan. Många frågar vad det är som doftar så gott och vi säger att det är ALLA sprayer som funnits och finns i butiken!

        Parfym: Samma metod som vid rumsdoft men du kan öka antal droppar i 100 ml till 30-40 droppar. Du kan ta 5-10 olika eteriska oljor, eller fler, prova dig fram. Skaka och spraya runt dig så får du en diskret med härligt naturlig doft.

 

Apelsinblomshydrolat Apelsinblomshydrolat

Apelsinblomshydrolat 100 ml    96:-      
Citrus aurantium flores & aqua

Apelsinblomshydrolaten doftar nästan precis som Neroli, den eteriska oljan, citrusaktig, frisk lite söt doft med mycket fruktigt grönt i. Har i mångt och mycket liknande egenskaper som rosen. Fin till känslig och lite allergisk hud, röd och hettande hud. Den är mycket bra till fet, oren, finnig hud och acne. Verkar renande och sammandragande på oljig, fet hud med pormaskar. Hydrolaten har en upplyftande effekt på sinnet och hjärnan, några droppar eterisk olja av Rosmarin och Petitgrain, typ 4 av varje,  i hydrolaten och du har ett riktigt härligt och bra koncentrationsspray! BrainSpray!


 


 

Citronhydrolat Citronhydrolat

Citronhydrolat  100 ml  80:-
Citrus limonum & aqua

Destillerade citronskal från handplockade citroner av vår vän och kollega i Portugal. Citronhydrolaten har en mycket mild, frisk och lätt citrondoft. Bra som rengöring & ansiktsvatten till fet och oren hy. Spraya i hårbotten  som lätt blir fet eller får mjäl. Ett uppfriskande spray när det är varmt och svettigt, men inte innan solning.
Hjälper till att öka blodcirkulationen så hydrolaten passar att spraya benen med innan man smörjer in med en cellulitprodukt eller vid åderbrock och ytliga blodkärl. Underbar som bas till en parfym eller rumsdoft med eteriska oljor som antingen förstärker citruskänslan eller med blommiga söta dofter som behöver en frisk fräsch    bakgrundston.

 

Cypresshydrolat Cypresshydrolat

Cypresshydrolat  100 ml        87:-
Cypressus sempervirens & aqua

Cypresshydrolaten har en frisk grönt träig doft och verkar sammandragande och uppstramande på huden. Cypressen är lugnande och avslappnande och fungerar mycket bra vid rengöring av fet och oren hy, tilltäppta porer, svettningar, irriterad och känslig hud och röda kinder. Denna underbara hydrolat har kommit att ersätta vår Hamameliss (trollhassel) hydrolat och delar samma läkande och lugnande egenskaper.   Sägs   kunna bygga upp och stärka hudvävnader vid långvarig användning.  

Eukalyptushydrolat / Eucalyptushydrolat Eukalyptushydrolat / Eucalyptushydrolat

Eucalyptushydrolat  100 ml     85:-     
Eucalyptus Globulus & aqua

Vår Eucalyptushydrolat är även den destillerad av handplockade blad och kvistar från vår kära kollega i Portugal. Träden som de plockar från ligger nära ett naturskyddsområde.
Eucalyptusolja är märkvärdigt uppfriskande och syresättande och hydrolaten likaså! Den verkar renande och sammandragande på fet och oren hy samt uppiggande på 'trött' hy utan att vara aggressiv. Lämplig både vid finnig, blandhy och torr hy. Eucalyptus är även känd för sin antiseptiska verkan och är som bekant väldigt populär i många olika sorters produkter. Denna hydrolat har en sval doft med ett örtigt avslut.  SweetSpray! Bort med sockersvängingar och humörssvängningar!!! Ta några droppar eterisk olja av Geranium, Eucalyptus Globulus och Ylang Ylang, gör ett spray och spraya det runt och på dig när du känner sig sockersugen. Sötsuget kan minska, prova att dricka ett glas vatten samtidigt så kan det försvinna helt. Ofarligt!


 

Frankincensehydrolat Frankincensehydrolat

Frankincensehydrolat  100 ml  80:- 
Boswellia carteri & aqua

En varm träig doft med kännbara noter från kåda och rökelse. Doften är en kopia av den eteriska oljan men mycket mildare. Detta är en hydrolat som i många fall har lika stort användningsområde som Lavendel- & RockRosehydrolaten. Passar alla hudtyper, ung till åldrad, torr till fet, slät till linjerad, känslig till robust.
Mjukar upp torr och grov hud, minskar klåda och rodnad, svalkar, lindrar och minskar alla former av obehag och besvär i och på huden.
Kan användas som gurgelvatten, vilket alla våra hydrolater kan, vid torrhet och inflammation i mun och svalg.
En stark favorit till Aromaspray om man gillar träiga, torra och lite kryddiga dofter.
                                               Sägs rena rum och atmosfär samt göra det lättare att meditera och skapa inre lugn. 

Geraniumhydrolat Geraniumhydrolat

Geraniumhydrolat 100 ml       94:-
Pelargonium graveolens & aqua

Vår Geraniumhydrolat har en härligt kryddsöt doft med toner av mint och örter. Geranium är oersättlig när det kommer till infektioner i huden som acne, finnar, bölder och liknande. Hydrolaten som den eteriska oljan drar upp och ut bakterierna i huden och läker huden på djupet på ett mycket mjukt sätt. Den verkar cellförnyande och stimulerar blodcirkulationen i huden, vilket är bra vid trött och oelastisk hud. Även bra vid hud som är i obalans pga. hormoner tex. tonårshy, klimakteriet, vuxenacne, acne rosacea. Vi använder den som sårtvätt när vi gjort oss illa, skrubbat eller skurit oss. Även djuren åker på en liten tvätt då och då vid mindre till större blessyrer. Ingen fara om de slickar i sig, helt ofarligt. 

Helichrysumhydrolat   100 ml   100:-
Helichrysum italics/italicum & aqua

En vildplockad och mycket spännande hydrolat från våra vänner i Portugal. Helichrysum kallas även för Imortelle, Curryört, Curryeternell med flera namn och kan odlas i kruka här i Norden men växer på friland i varmare klimat. Plantan/busken påminner lite om Rosmarin men har små gula kompakta blommor istället för blå. Den eteriska oljan är otroligt dyr och mycket kraftfull och hydrolaten har liknande terapeutiska effekter men i mildare form. Använd som spray eller omslag vid blåmärken, ödem, svullnader, ytliga blodkärl, inflammationer, sår, skador. Blanda med Rockrose vid mycket torr hud, sprickor, underlivsproblem, sårläkning, munspray, mjuka upp gamla hårda ärr, till mycket känslig hud. En fin, generös, användbar och härlig hydrolat som verkligen hjälper vid känslig, torr och lättirriterad hud.

 

Lagerbladshydrolat Lagerbladshydrolat

Lagerbladshydrolat  100 ml      85:-     
Laurus nobilis & aqua

Ännu en fin hydrolat odlad och plockad i Portugal av vår vä. Familjens egna Lagerbladsträd är det som plockas och destilleras till oss och det är enligt mig en fantastisk hydrolat med en alldeles säregen doft och karaktär. 
Doften är mycket speciell och fin, en kraftig fyllig, grön, nästan lite "klorofyllig" doft med en kryddig doftslinga som pulserar i bakgrunden. Lagerbladshydrolatens främsta effekt är densamma som den eteriska oljan – suverän till alla lymfatiska problem och konstitutioner. Bra vid svullnad, vätskeansamling, vid sår och dålig sårläkning, vid infektioner som acne och finnar. Är underbar efter all typ av rakning, sammandragande och avsvällande på huden. Vi brukar spraya rätt in i munnen när vi känner att vi börjar få ont i halsen. Funkar riktigt bra, smakar         gott och känns fräscht.
 

Lavendelhydrolat Lavendelhydrolat

Lavendelhydrolat  100 ml       78:-
Lavandula angustifolia & aqua

Denna fina lilla växtängel har en underbart rik, fyllig och örtig lavendeldoft med en mjuk honung och mandelslinga i bakgrunden. Det som gäller för blomman och den eteriska oljan gäller för hydrolaten. Passar till allt och alla, hela tiden utan tanke på överkonsumtion. Svalkar och lugnar vid solskador, brännskador, eksem, rodnad och hetta. Läker och helar på alla nivåer, lugnar och lindrar både hud och psyke. Hela tiden.

Har en ganska lustig och härlig dofteffekt när man gör parfym och rumsdoft av den. Den utvecklar en lite kryddig kokosdoft efter ett tag, självklart med en tydlig doft av lavendel, men ändå, mycket kokos och honung. Sött, mjukt och intressant. Superhäftig att trycka i några droppar eterisk olja av pepparmint i lavendelhydrolaten. Luktar mintgodis! Gott utan socker….Perfekt svalkande spray när det är varmt och efter solning.
 

Rockrosehydrolat Rockrosehydrolat

Rockrosehydrolat  100 ml    100:-   
Cistus ladanifer & aqua

Framställs genom att man destillerar buskens delar och får fram ett "blomstervatten" med exakt samma egenskaper som den eteriska oljan men otroligt mycket mildare och inte lika kostsam. Hydrolaten har jag använt som ansiktsvatten, sprayat i munnen vid halsont, haft i produkter, lagt omslag med vid brännskada, sprayat på huden efter solning, använt som bas i parfymer. Doften har en underbar mjuk, lite träig, örtig, kryddig med honungstoner. Bra på att binda fukt i huden, många känner att huden blir ”tätare och fuktigare”. En av mina favorithydrolater som jag gör lite kryddigare, sötare och sexigare parfymer av…… jag bara nämner det! Recept på det?

 

Rosenblomshydrolat Rosenblomshydrolat

Rosenblomshydrolat  100 ml      84:-
Rosa damascena & aqua
Rosenblomshydrolaten doftar underbart med en söt, grön, blommig och klassiskt "rosig" arom. Hydrolaten har effekter som verkar fuktgivande, sammandragande på hudens alla skikt, svalkande, lugnande och är bra vid röd/het/blossande hud. Hud som har blivit skadad av sol, kemikalier, allergier, eksem, ärr osv. Kan användas som ansiktsvatten, som kompress, i masker osv. Rosenblom, använd den ofta och regelbundet så kan ytliga blodkärl lugna ner sig. Blanda gärna med Cypresshydrolaten som stärker kärlväggar, bra att spraya ben med vener och blodkärl som stör och ger obehag. Kärlek är rosen bra på, bra att veta om du vill blanda en ”LoveScent”. Vacker kärlek till dig själv först, sen till andra. Så gör vi!
 

Sandelträhydrolat    100 ml       85:-
Santalum album & aqua
Vår kunskap och erfarenhet om hydrolaten:
Denna hydrolat är framställd genom destillation av trärester, flis och träspill. Doften är väldigt mild och hydrolaten måste vara rumstempererad för att man ska förnimma den fina, mjuka, och lite torra doftslingan av sandelträ. Mycket fin hydrolat för dem som inte tål/vill ha doft men ändå vill ha den terapeutiska vårdande, fuktgivande och lugnande effekten av denna hydrolat. Fin till alla hudtyper, som fuktgivande hårspray, efter rakning, till skägg som behöver fukt. 
En härlig bas för att skapa fina träiga doft- och rumssprayer med eteriska oljor som förstärker sandelträdoften som t.ex. Amyris, Cederträ Atlas, Koriander, Rosenträ och Lavendel. 

Tea treehydrolat Tea treehydrolat

Tea treehydrolat  100 ml    80:-   
Melaleuca alternifolia & aqua

Tea tree är en av våra mest användbara eteriska oljor men den har en baksida, den kan torka ut huden ordentligt.
Den baksidan har inte hydrolaten, här är det bara att spraya och droppa på utan risk för uttorkning, rodnad eller irritation i huden.
Svamp, mjäll, finnar, pormaskar, klåda, eksem, fet hy, nagelsvamp är bara att attackera med denna fantastiska hydrolat. Ingen är för gammal eller ung för att inte kunna ta del av Tea treehydrolatens bra egenskaper på det mesta. 
Som rumsspray med rätt eteriska oljor kan den motverka luftburna bakterier och virus vid influensa, kräksjuka, förkylningar och annat trist som kan tänkas ligga på lur runtomkring oss. Fungerar utmärkt på djur med liknande hudproblem.