LLMobilfront

Örter & Kryddor


Ekologiska torkade örter & kryddor att dricka som te, använda i hudvård eller i matlagning. 

Lavendel  50 gr       45:-
Lavandula angusifolia
Dosering: 2-4 nypor torkade blommor, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Lavendel kanske gör sig bäst som omslag och till utvärtes bruk men kan vara fin och mycket smakrik som en liten komponent i te, kakor, efterrätter, vid rökning av kött och fisk. Invärtes ger den hjälp till magproblem, lugnar gaser i magen. Den är milt vätskedrivande, bra vid huvudvärk och illamående. En liten påse i örngottet ger skön sömn åt liten som stor, en lavendelpåse i handväskan blir som ett litet doftande underverk.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är lavendel en av världens finaste och kärleksfulla lilla "healer". Lavendel läker och lindrar snabbt vid brännskador, röd och het hud, vid feber, inflammationer, klåda, torrhet och vid skadad hud. Bada ett lavendelbad och känn all stress, alla spänningar, all oro bara smälta och rinna iväg.

 

Maskros   50 gr       36:-
Taraxacum officinalis
Dosering: 2-4 nypor torkade blad och stjälkar, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Som te är maskros en underbar och milt verkande ört även i större doser. Den stärker matspjälkningen, förbättrar gall- och bukspottsinsöndringen i tarmen, stärker immunförsvaret, verkar milt vätskedrivande, stärker njurar och lever, stärker lymfcirkulationen, förebygger oxidation i cellerna, ger tarmen bitterämnen, förbättrar näringsupptaget, verkar allmänt toniserande på kroppens alla kärl, ökar nedbrytningen av "giftiga" ämnen i kroppen.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är maskros en fin ört för oren, fet, inflammerad och irriterad hud. Aktiverar och ger lymfan en skjuts, kan verka lite vätskedrivande utvärtes. Den verkar renande på infektioner som acne, bölder och sår med bakterier.


 

Nässla   50 gr      35:-
Urtica dioica, Urtica urens
Dosering: 2-4 nypor hel torkad nässla, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Även nässla är en milt verkande ört.  Nässla som te ger bra hjälp till att smörja hela kroppens hormonsystem, alla kroppens körtlar – lever, njurar, mjälte, sköldkörtel, binjurar osv. Nässel-te som dricks klunkvis under dagen hjälper kroppen att utsöndra urinsyra och slagg, gärna tillsammans med maskros. Urinsyra i kroppen gör oss trötta, griniga, stela, ömma och sura.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är nässla en fin ört för stora porer, pormaskar, finnar, acne och överdriven talgproduktion. Tillsammans med maskros, rosmarin eller salvia kan man med regelbundna ångbad och/eller ansiktsomslag ge huden en djuprengörande kur. Nässla verkar "avgiftande och renande" via hudens porer, driver ut vätska, mjukgör huden, lugnar varm och irriterad hud.


 

Oregano   50 gr          40:-
Origanum vulgare
Dosering: 2-4 nypor torkade blad, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Lite lustigt att en av våra vanligaste kryddor har fina effekter som nästan ingen känner till. Invärtes som te, i mat, sallader osv. är oregano fin till magproblem, orolig tarm, hjälper när man ätit tung och fet mat, verkar utdrivande på mask och parasiter i kroppen, blodsockerreglerande, motverkar mindre kul bakterier och virus i framförallt mage & tarm. Bra som te vid influensa, förkylning, feber osv.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är oregano verksam vid hudsvamp, fotsvamp, bakterier i huden, vid muskelvärk, vårtor, herpes, svinkoppor osv. Helt enkelt en superkurerande krydda för hela kroppen och inte bara att ha på pizzan!


 

Pepparmint    50 gr         40:-
Mentha piperita
Dosering: 2-4 nypor av den hela torkade växten, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Invärtes om te är pepparmint oslagbar vid uppkördhet, illamående, rapningar, gaser och andra matspjälkningsbesvär. Den är verksam vid feber, trötthet, huvudvärk, brist på energi och som uppiggande te på morgonen. Pepparmint verkar även vid hosta, halsont, slem i halsen och bröstet, andningsproblem.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag och kompresser är pepparmyntan svalkande, lindrar klåda och rodnad, bra i bad vid smärta och värk, bra i ansiktsångbad vid förkylning, nästäppa, hosta och liknande. Som munskölj för frisk andedräkt, som avsvalnat te att badda solskadad eller brännskadad hud och då tillsammans med lavendel. Pepparmint är en pigg ört och inte den bästa att ha i badet på kvällen.

 

Ringblomma     50gr     35:-
Calendula officinalis
Dosering: 2-4 nypor torkade blommor 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Ringblomma är en av världens finaste örter till inflammationer som magkatarr, magsår, tarminflammationer, skadade slemhinnor. Den är fin som te vid oro, kramp, sömnsvårigheter, uppkördhet och stress i kroppen och själen. Ringblomman vill med hela sitt hjärta läka det som är inflammerat.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är ringblomma fin vid eksem, klåda, skadad hud, herpes, bältros, munsår, mycket torr och känslig hud. Ringblomskompresser för att stilla, läka, lugna och lindra passar jättebra tillsammans med lavendel och en nypa pepparmint.

 

Rosmarin     75 gr         50:-
Rosmarinus officinalis
Dosering: 2-4 nypor torkade blad, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Drick te på rosmarin, laga mat med rosmarin i grytor, soppor, salladsdressingar, på kött och fisk, i alla vegetariska rätter & du får en av världens bästa antioxidanter och maghjälpare. Rosmarin kallas för Europas Ginko Biloba – att dricka te på rosmarin ökar kroppens cirkulation i de finaste blodkärlen och gör att kroppen lever och huvudet inte blir trött och trögt. Hjälper matspjälkningen, verkar gynnsamt på nedsatt cirkulation, stelhet och surhet i kroppen. Rosmarin lyfter sinnet och hjälper minnet!

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är rosmarin den finaste på att milt med effektivt öka cirkulationen, rena huden, ge de yttersta hudlagren liv och cirkulation. Rosmarin är en krydda som kan hjälpa huden att behålla  liv och lyster. Jag rekommenderar dig att ta ett rosmarinbad, gärna med lavendel, och låter växternas behagliga doft omsluta dig.


 

Salvia     50 gr        40:-
Salvia officinalis
Dosering: 2-4 nypor hel torkad krydda, 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min.

Kropp: Allt du kan göra med rosmarin kan du även göra med salvia. Här är den andra stora potenta antioxidanten, magstärkaren och cirkulationsökande kryddan som borde användas rikligt i maten. Salvia är en stor hjälpare vid övergångsålderns svettningar, vid ymniga blödningar, för att dra ihop och stärka vävnader i underlivet, minskar produktion av bröstmjölk när man vill sluta amma. Drick max 3 koppar dagligen i 1-2 veckor, se & känn resultatet, upprepa vid behov. Salvia kan verka gynnsamt vid hetta, värme och svettning!

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är salvia sammandragande, upplyftande, verkar renande, motverkar och behandlar svampproblem i och på hud. Verkar renande och porsammandragande på oren och fet hy. Bra i fotbad och kroppsbad vid svampproblem och då gärna med oregano och ringblomma.


 

Vallört     50 gr     36:-
Symphytum officinalis
Dosering: 2-4 nypor torkade blad (finns inga rotdelar i vår vallört), 2-3 dl kokande vatten,
låt dra 10-15 min.

Kropp: Vallört är en läke- & hudört som verkligen förtjänar större uppmärksamhet. Vallörtsblad kan drickas som te vid magproblem, inflammationer i kroppen, irriterade slemhinnor. Den är en mycket beprövad ört vid problem i leder, ligament, bindväv, hud och skelett. Vallört är stärkande för kroppens ben och leder.

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är vallört fin för alla typer av irritationer och inflamma-tioner som eksem, klåda, psoriasis, rosacea, yttorr hud, skadad hud, ärrvävnad som blivit ful osv. Som omslag är vallörten fin vid svullnader, vrickningar, skador på senor och skelett.


 

Citronmeliss   50 gr    40:-
Melissa officinalis
Dosering: 2-4 nypor av den torkade hela örten till 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min. 
 
Kropp: Denna väldoftande lilla växt har stora egenskaper som te. På svenska kallas den även för hjärtansfröjd och det namnet ger en indikation om vad den använts till. Stress kan sätta sig på många olika ställen och ta sig fler uttryck, här kommer citronmelissen in och lugnar och lindrar. Stillar oro, vid sömnproblem, vid mag/tarmproblem som kramp och gaser, stärker hjärtat och har använts för att bota hjärtesorg. 

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är citronmeliss bra vid herpes simplex, vanlig munherpes, och herpes zoster, bältros, som kompresser. Ska även vara verksam tillsammans med lavendel och pepparmint för att stilla klåda vid vattkoppor, bett och läkande sår samt vid utslag och eksem. Verkar milt renande men ändå lugnande i bad och omslag. 


 

Johannesört   50 gr     38:-
Hypericum perforatum 
Dosering:  2-4 nypor av den torkade hela örten till 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min. 

Kropp: Johannesört är en nervört. Johannesört är den stora örten för hela nervsystemet och verkar stärkande, lugnande och reparerande på detta system. Att dricka te vid känsla av nedstämdhet, oro, depression, nervositet och känslighet är ett ofarligt och ofta verksamt sätt att prova som första hjälp vid dylika tillstånd. Örten är långsamt infällande och måste drickas med en kopp om dagen under flera veckor till månader, gärna tillsammans med citronmeliss och rockrose. 

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är johannesört fin till solskadad, åldrad och grov hud. Anses ha djup reparerande effekt vid regelbunden användning på åldrad hud både som omslag, ångbad och som örtolja. Verkar porrenande och antibakteriellt vid finnar, acne, sår och infekterad hud. 

 

Kamomill    50 gr      40:-
Chamomilla recutita/Matricaria chamomilla 
Dosering:  2-4 nypor torkade blommor till 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min. 

Kropp: Kamomill är kanske en av de mest kända medicinalväxterna och det med rätta. Kamomillens läkande och vårdande egenskaper både som te och utvärtes är rik i sin mångfald och effekt. Som te har kamomill använts vid gaser i magen, gastrit, magsår och lugnande medel till mage och tarm. Den verkar lugnande och rogivande vid stress, oro och sömnproblem. Den kan drickas som en kur på några veckor och sedan gör man ett uppehåll på lika länge om den dricks ensam.  

Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är kamomill fin vid eksem, klåda, skadad hud, herpes, bältros, munsår, mycket torr och känslig hud. Kamomillkompresser för att stilla, läka, lugna och smärtlindra passar olika typer av värk och smärta. Tillsammans med lavendel för att lugna en röd irriterad hud.

 

Rockrose   50 gr    38:-       
Cistus ladanifer 
Dosering: 2-4 nypor torkade toppblad och kvistar till 2-3 dl kokande vatten, låt dra 10-15 min. Du kan brygga 3 gånger på samma laddning. 

Kropp: Runt Medelhavet, där denna buske växer, så dricker man RockRosete för att hålla fästingar borta! Teet sägs också vara 3 gånger så hälsosam än grönt te!  Gott smakar det också, fruktigt och blommigt med en liten bitter och stram eftersmak. Det här teet är mycket uppskattat för sina antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper, för att motverka candida och sockersvängningar. Teet dricker man även för att skydda sig mot influensa och virus samt för att stärka och stödja immunförsvaret utan att stressa det. 
Hud: Som ångbad, kroppsbad, omslag, kompresser är RockRose effektiv till åldrad, solskadad och torr hud. Även den känsliga, röda och inflammerade huden ska känna att örten lugnar och läker på ett behagligt sätt. Örten, hydrolaten och den eteriska oljan har använts länge för sina fantastiska egenskaper för att hålla huden smidig, elastisk och vital vid åldrandet i huden.